Dit was een leuk project. Een PRO 4 spaak met een slag. Tijdens een derny race met snelheden rond de 60 kmh begon het voorwiel stevig te slingeren, toen ondekte ik de slag. Lastig om een slag er uit te halen met 4 carbon spaken. Maar het is toch gelukt. Lees hieronder hoe ik het heb aangepakt.

Stap 1, bepaal welke spaak bijgebogen moet worden. Maak een smalle gleuf in de spaak en span de spaak met een ketting en een spanner naar de juiste positie. De positie meet ik met de micrometer terwijl het wiel in de wielrichter zit. Ik span de spaak iets strakker want de spaak veert een stukje terug nadat de zaaggleuf opnieuw verstevigd is met carbon.

Stap 2, breng een vierkant stukje carbon aan over de gleuf terwijl de spaak gebogen wordt door de ketting (hier heb ik geen foto van gemaakt). Na 24 uur kan de ketting worden verwijderd en zal de slag een stuk minder zijn. Als het mislukt schuur je de carbon er af en probeer je het nog een keer. Ik kreeg het de tweede keer pas goed.

Stap 3, breng nieuwe lagen carbon aan op alle spaken en velg. Ik hou van knetterstijve wielen, wat zwaarder maakt niet uit. Het lamineren van de armen is best lastig. Je ziet in de onderstaande foto dat ik 1 zijde van een arm heb bedekt met een laag carbon en expoy. De handigheid is om op het deel waar je geen carbon wilt hebben te bedekken met schilderstape. De carbon span je dan over de spaakarm. Het spannen doe je met dezelfde schilderstape. Dan epoxy er op. Nadat het hard is geworden kun je heel simpel de carbon wegsnijden waar de tape begint want het zal niet goed hechten op de tape. Op deze manier doe je arm voor arm. Kost wel veel tijd maar het resultaat is er ook na.

Het wiel ziet er nu zo uit, de slag is er uit en het kan weer jaren mee.